En

جمعه 10 فروردین 1403

مشاهیر و مفاخر

مشاهیر و مفاخر

مظهر خالقی"باقرخالقی" با اسم مستعار مظهر خالقی هجدهم شهریور ۱۳۱۷ در شهر سنندج به دنیا آمد. خواننده نامدار و صاحب سبک اهل ایران است که متفاوت‌ترین سبک موسیقایی را در مقایسه با سرشناسان موسیقی کردی ارائه کرده است.

بیژن ذوالفقار نسب ۱۷ خرداد سال ۱۳۲۸ در سنندج به دنیا آمد وی بازیکن و مربی سابق تیم ملی فوتبال ایران است. او سابقه بازی در تیم پرسپولیس را دارد و به عنوان سرمربی در تیم‌های داماش گیلان، ذوب آهن اصفهان، سایپا کرج فعالیت کرده است. ذوالفقار نسب در راهیابی تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه نقش موثری داشت. دکتر ذوالفقارنسب در روزهای پایانی سال 95 با حکم سلطانی‌فر وزیر ورزش و جوانان به عنوان مشاور وزیر در امور ورزشی منصوب شد.

قطب‌الدین صادقی (متولد ۱۳۳۱ در سنندج) نویسنده، کارگردان تئاتر و بازیگر سینما و تلویزیون و استاد تئاتر است. او دیپلم ریاضی خود را در ۱۳۴۹‏ از دبیرستان هدایت سنندج گرفت و لیسانس رشته هنرهای نمایشی از دانشکده هنرهای زیبای دانشگاه تهران را در ۱۳۵۴‏ دریافت کرد. همچنین فوق لیسانس هنرهای نمایشی خود را از دانشگاه سوربن پاریس در سال ۱۳۵۷ گرفت و ‏ دکترای هنرهای نمایشی را از دانشگاه سوربن پاریس در سال ۱۹۸۵ (۱۳۶۴)‏ دریافت نمود. او بیش از ۶۰ مقاله پژوهشی از سال ۱۳۶۰ تاکنون نوشته است و کتاب‌ها و نمایش‌نامه‌های بسیاری دارد.

سوران کردستانی (بهمن فریور) (زادهٔ ۱۳۳۴ در سنندج) از محققان، نویسندگان و مورخان و شاعران فعال معاصر کرد ایران است. او پس از مدتی جدال با بیماری، ۳۰ فروردین ۱۳۹۲ در بیمارستانی در تبریز درگذشت. دکتر سوران کردستانی به موازات تحصیل در رشته پزشکی در دانشگاه تهران، تحقیقات فرهنگی خویش را در زمینه‌های (تاریخ، شناخت ادیان، زبان‌شناسی، و جامعه‌شناسی و فرهنگ اقوام و ملل خاورمیانه) آغاز نموده و اکنون پس از ۳۹ سال (از ۱۳۵۲ تا ۱۳۹۱ خورشیدی) تحقیق در زمینه‌های یادشده، متجاوز از یکصد اثر علمی/ فرهنگی تالیف، چاپ و منتشر نموده و قریب به ۱۰۰۰ مقاله تحقیقی به رشته تحریر درآورده است که توسط وب‌گاه رکوردهای جهانی الخیرات به عنوان پرکار ترین و فعال ترین محقق زبان و ادبیات و تاریخ کرد، نخستین نمایشگاههای کردستان شناسی برای اولین بار در تاریخ کرد، برپایی نخستین کلاسهای آموزش زبان کردی در ایران در سالهای بعد از انقلاب در کردستان ایران، شناخته شده است.

بابا مردوخ روحانی در سال ۱۳۰۲ در روستای کاشتر در اطراف سنندج به دنیا آمد. او در فراگیری علوم را نزد پدرش (شیخ حبیب الله مدرس) آغاز کرد. از دیگر آموزگاران او می‌توان از ملا محمد مدرس گرجی و بدیع الزمان مهی سنندجی نام برد. او آثاری در زمینه‌های فقه، تفسیر، ریاضی، منطق، عروض، قافیه و... نوشته است. از مهمترین آثار او می‌توان به «تاریخ مشاهیر کرد» اشاره کرد. مردوخ پس از اتمام تحصیل علوم قدیم در کردستان، به تهران رفت و در دانشگاه تهران شروع به تحصیل دانشهای آکادمیک کرد. از اساتید او در این دوران می‌توان به بدیع الزمان فروزانفر و محمد شهابی اشاره کرد. او پس از تمام کردن دوره دانشگاه به کردستان بازگشت و به آموزگاری پرداخت. او در سال ۱۳۶۷ ھ. ش. در تهران به سبب بیماری سرطان درگذشت.

مغز ناسار پرفسور مظفر پرتوماه از نخستین استادان ایرانی رشته فیزیک هسته‌ای بود وی حدود سه دهه در سازمان فضایی ناسا به پژوهش علمی اشتغال داشت. پروفسور مظفر پرتوماه پس از طی تحصیلات متوسطه، جهت ادامه تحصیل به آمریکا رفت و تحصیلات خود را تا اخذ مدرک دکتری در رشته فیزیک هسته‌ای ادامه داد. مرحوم دکتر پرتوماه سپس به سازمان فضایی ناسا پیوست، که این همکاری تا چند سال پیش ادامه داشت.

در حال تکمیل.....