• 1402/03/11 - 08:02
  • - تعداد بازدید: 932
  • - تعداد بازدیدکننده: 904
  • زمان مطالعه : 9 دقیقه
  • /ZTm
به همت شهرداری سنندج برگزار شد؛

جشنواره‌ای با طعم غذاهای محلی کردستان در سنندج

وارد حیاط باصفا و تاریخی عمارت خسروآباد می‌شوم، زندگی در این حیاط با گذشت بیش از 300 سال از عمر این بنا همچنان جاری است، حیاطی که روزگاری دور محل زندگی بزرگان اردلان و محل عروسی دختر شاه قاجار بوده امروز شاهد سفره‌های رنگینی است که به بهانه برگزاری خوشمزه‌ترین جشنواره در سنندج برپا شده است...

به گزارش ارتباطات و امور بین الملل شهرداری سنندج، اینجا سنندج عمارت خسروآباد به وقت جشنواره غذاهای محلی کردستان، هر سال صدها جشنواره غذا در گوشه و کنار دنیا برگزار می‌شود، این جشنواره‌ها از بخش‌های مهم صنعت گردشگری محسوب می‌شوند و در آن انواع خوراکی‌ها، از خوراکی‌های محلی گرفته تا انواع غذاهای بین‌المللی و دسرها سرو می‌شود.

غذاهای سنتی و محلی تلفیقی از سادگی، کم‌هزینه بودن و خوشمزگی را در کنار هم دارند تا همچنان این غذاها در لیست غذاهای برخی خانواده‌های ایرانی جای خود را داشته باشند هر چند که این جا به اندازه گذشته قرص و محکم نیست.

وارد حیاط باصفا و تاریخی عمارت خسروآباد می‌شوم، زندگی در این حیاط با گذشت بیش از 300 سال از عمر این بنا همچنان جاری است، حیاطی که روزگاری دور محل زندگی بزرگان اردلان و محل عروسی دختر شاه قاجار بوده امروز شاهد سفره‌های رنگینی است که به بهانه برگزاری خوشمزه‌ترین جشنواره در سنندج برپا شده است.

سفره‌هایی که بوی مادربزرگ‌ها و زندگی گذشتگان را می‌دهد غذاهایی که امروز زیر زنگار غذاهای فست‌فودی گم شده و دیگر کمتر اثری از آنها را می‌توان در سفره‌های مردم کردستان شاهد باشید.

امروز بانوان خوش‌ذوق کردستانی در این جشنواره گرد هم آمده‌اند تا در یکی از خوشمزه‌ترین رقابت‌ها گوی سبقت را از هم بربایند.

برگزاری جشنواره غذاهای محلی که ریشه در تاریخ و سنت و فرهنگ مردمان این دیار دارد در عمارت خسروآباد که از عمارت‌های تاریخی این دیار است ایده جالبی بود که با چاشنی موسیقی در شهر خلاق موسیقی در آمیخته است و مشتاقان زیادی را به سمت خود کشانده است.

اغلب سفره‌ها با ظروف قدیمی تزئین شده و به جای سفره از گلیم دستباف که هنر دست صنعتگران چیره دست این دیار است آذین شده است.

احیای غذاهای آبا و اجدادی

خود را مینا مستوری معرفی می‌کند و می‌گوید: جشنواره غذاهای محلی فرصتی بود تا توانایی خود را در پخت و پز غذاهایی محلی که منت یادگیری آن را از مادرم می‌دانم محک بزنم.

خانه‌دار نیستم اما همیشه سعی می‌کنم کمتر از فست‌فود استفاده کنم و هنر آشپزی که از مادر آموخته‌ام را به بهترین چاشنی زندگی‌ام قرار داده‌ام.

غذاهای محلی ریشه در سنت و تاریخ ما دارند نباید اجازه دهیم گرد زمان موجب فراموش شدن این اصالت و فرهنگ شود بچه‌ها باید با این فرهنگ و تاریخ آشنا و با آن خو بگیرند این کار تنها از عهده مادران بر می‌آید.

سفره‌ام را در این جشنواره با دسر خیار و ماست، شیردان، برنج با گوشت و پیاز داغ به عنوان غذای اصلی و کاچی که کلا غذاها سنتی و پیشنه قدیمی دارند به هم پیوند داده‌ام غذاهایی که ریشه در تاریخ البته هر کدام به تنهایی خاصیت دارویی درمانی دارند.

غذاهایی اصیل کردی

از سفره خوشمزه و سرشار از سلیقه این کدبانوی سنندجی که رد می‌شوم، دیدن دو خواهر جوان در کنار هم و سفره‌ای که چندین نوع غذا و دسر قدیمی را به شیوه زیبا آذین بخشیدن آن نظرم را به خود جلب می‌کند.

سفره‌ای که تفت نخود، گردو و گندم به عنوان اجیل کردی در آن گل لبخند به لبان داوران می‌نشاند و از دیدن اجیل کردی به وجد می‌آیند و ابراز رضایت می‌کنند.

سفره چیده شده «سنا و ندا» دو خواهر کردی‌پوش سنندجی سرشار از رنگ و تنوع است، سنا از پرس‌وجوی چند روزه برای انتخاب غذای اصیل در بین بزرگترهای فامیل برایمان گفت و ادامه داد: غذای اصلی ما قاورمه با ته دیگ دنده و گوشت گوسفندی است به جای نان برای ته دیگ از دنده گوسفندی استفاده کرده‌ایم.

قاورمه از غذاهای کردی است و اصالت و فرهنگ این دیار را دارد، کوکو سبز با استفاده از سبزی محلی و آش گوجه فرنگی و آش ترخینه، آش ماست با کوفته قل قلی، شله زرد، دوغرمه و چای گل محمدی سفره زیبایی آن دو خواهر را تشکیل داده بود و خیلی از دوربین ها را به سمت خود کشاند.

سنتی ترین میز جشنواره غذا

بانوی میانسال خوش سر و زبان است برخلاف سایر میزها هنوز غذاها را سرو نکرده و منتظر نزدیک شدن داوران به میز نشسته است.

بوی غذایی که روی گاز کوچک روی میز هنوز در حال پخت است در فضا پیچیده است، با خوشرویی از پیشنهادم برای مصاحبه استقبال کرد و در حالی خود را ماهرخ خان باباخانی معرفی می‌کند، می‌گوید: نخستین جشنواره غذاهای محلی کردستان که به همت شهرداری در این عمارت تاریخی برگزار می‌شود فرصتی به ما داد که گرد هم بیاییم و غذاهایی را معرفی کنیم که با تاریخ گذشتگان‌مان گره خورده است.

سعی کردم در منویی که برای این جشنواره آماده کرده‌ام بیشتر از گیاه‌های محلی کوهی استفاده کنم، گیاهانی که در این فصل در بین مردمان این دیار اقبال بالایی دارند.

ماست، بنا و سیر و یک سری تره کوهی، دسر خوشاو با استفاده از میوه‌های خشکبار این فصل، پیش غذایی از ماست، دلمه‌ای درست شده با گیاه کاشمز، تاسکباب کنگر و گوشت.

غذای برنج با تره کوهی که در کردستان به کنیوال معروف است، دسری از خشکبارهای همین فصل و پخت دلمه با گیاه محلی کاشمز، کنیوال با برنج، کنگرین تاس‌کباب کنگر و گوشت، شربت پونه و ونتق و گیاه های کوهی استفاده کردم.

حضور 18 گروه در نخستین جشنواره غذاهای محلی کردستان

سه‌رکوت نجفی رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری سنندج در مورد نخستین جشنواره غذاهای محلی کردستان می‌گوید: در راستای فعالیت‌های فرهنگی و اجتماعی شهرداری و شورا برگزار می‌شود.

یکی از ویژه برنامه‌های دهه کرامت برگزاری جشنواره غذاهای محلی است که این سازمان با همکاری انجمن‌ها و سمن‌های فعال در این حوزه برگزار می‌کند.

هدف از برگزاری این جشنواره احیای غذاهای سنتی، ترویج غذای سالم و تلاش در راستای ایجاد شور و نشاط اجتماعی است.

مصرف غذاهای سنتی و سالم به دلیل سازگاری با محیط و سبک زندگی مردم در ارتقای سطح سلامتی جامعه نقش بسزایی خواهد داشت.

این جشنواره با همکاری اداره‌کل میراث فرهنگی برگزار می‌شود، فراخوان جشنواره هفته گذشته پخش و در مجموع 40 نفر در قالب 18 گروه در این جشنواره شرکت کردند.

جشنواره غذاهای محلی در راستای رسالت فرهنگی و با هدف ترویج و احیای مدل غذاهای محلی که در مفاهیم زیست محیطی و اقلیمی و فرهنگی دارای ریشه‌های تاریخی است برگزار می‌شود.

این روزها به دلیل افزایش استفاده مردم از فست‌فودها جای خالی غذاهای سنتی و محلی در سفره‌های مردم به شدت احساس می‌شود، موضوعی که با تغییر سبک زندگی مردم شاهد کمرنگ‌تر شدن آن هستیم.

این در حالیست که غذاهای بومی و محلی هر استانی با استفاده از مواد غذایی طبیعی و خاص آن منطقه طبخ می‌شوند که در عین خوشمزه‌گی با کمترین هزینه قابل تهیه هستند.

کمک به اقتصاد محلی با توجه به اینکه متریال‌هایی که در این غذاها وجود دارد تولید خود استان است می‌تواند به اقتصاد منطقه کمک کند.

برگزاری  جشنواره سفره کردی در سنندج

آرمان وطن‌دوست، معاون گردشگری اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کردستان هم در این باره می‌گوید: فدراسیون گردشگری خوراک در مجموعه وزارتخانه و در سطح استان‌ها تشکیل شده است.

از دو سال گذشته به صورت فعال در این حوزه وارد شده‌ایم بحث آموزش غذاهای سنتی و مجوز اولین آموزشگاه گردشگری خوراک در سطح استان فعال و در حال حاضر هم مشغول فعالیت است.

در حوزه گردشگری غذا، بالا بردن تنوع غذایی مهمترین موضوع است، چراکه غذا هم به نوبه خود یک نوع جاذبه گردشگری است که بیشترین جذبه برای مسافرین را دارد.

وی همچنین گفت: در مورد تنوع غذایی تمام تلاش ما این است که از غذاهای تکراری که در سطح کشور در رستوران‌ها و غذاخوری‌ها بکاهیم و غذاهای سنتی استان را به منوی اقامتگاهی بوم‌گردی در سطح روستا و اقامتگاه سنتی در سطح شهر اضافه کنیم.

به همین منظور با همراهی ادارات ستاد اجرایی که شهرداری ها و اصناف از اصلی‌ترین اعضای آن هستند جشنواره غذا به صورت مداوم در سطح استان فعال کنیم.

وی از برنامه‌ریزی برای برگزاری جشنواره سفره کردی همزمان با هفته گردشگری در شهر سنندج خبر داد و افزود: متنوع‌سازی جاذبه‌های گردشگری با رویداد محور کردن از برنامه‌های میراث فرهنگی و گردشگری استان است.

در راستای رویداد محور کردن جاذبه‌های گردشگری چندین جشنواره برگزار شد است و این روند ادامه خواهد داشت.

حرکت ارزشی برای احیای ارزش های اصیل

منیره امجدیان از داوران بین‌المللی و سرگروه داوران نخستین جشنواره غذاهای محلی سنندج هم با ابراز خرسندی از تنوع غذاهایی که توسط شرکت کنندگان در این جشنواره ارائه شد، گفت: این جشنواره حرکت ارزشمند در راستای احیای غذاهای محلی در کردستان است.

وی اضافه کرد: هر 18 گروه غذاهایی اصیل و با اصالت کردی ارائه و از کیفیت بسیار خوبی به لحاظ طعم و رعایت نظافت برخوردار بود.

 استفاده از ظروف و چیدمان اصیل کردی از دیگر ویژگی‌های گروه‌های شرکت کننده بود و غذاهایی که سال‌هاست در این دیار به فراموش سپرده شده بود توسط شرکت کنندگان ارائه شد.

این دومین جشنواره غذا در استان است که به این شیوه تخصصی برگزار می‌شود که به عنوان فعال این حوزه از بانیان برگزار کننده تقدیر می‌کنیم و امیدواریم این روند استمرار پیدا کند.

خوان آخر

نخستین جشنواره غذاهای محلی با معرفی برترین‌ها از سوی داوران به بخش پایانی رسید و به این ترتیب کام برترین‌ها به گرفتن جوایز شیرین و حاضرین هم با مهمان شده بر سفره‌های برپا شده در این جشنواره شیرین کام شدند.

خانم مینا مستوری و ژاله اسدی مشترکان رتبه سوم جشنواره را ازان خود کردند و سنا و ندا بدری رتبه دوم و ماهرخ خان باباخانی بر سکوی نخست این جشنواره تکیه داد.

امیدواریم برگزاری این جشنواره‌ها ضمن احیای غذاهای سنتی و محلی ظرفیتی برای ترویج و جایگزین شدن غذاهای سالم به جای غذاهای فستفودی باشد.

انتهای پیام/

  • گروه خبری : فرهنگی وهنری
  • کد خبر : 222
کلمات کلیدی
شیرین مرادی
خبرنگار

شیرین مرادی

تصاویر

نظرات

0 نظر برای این مطلب وجود دارد

نظر دهید

×

عبارت خود را درج و جهت جستجو "Enter" را بفشارید

تنظیمات قالب